Salek Zoltán üzente 13 éve

Josho!

A kételkedés lehet személyiségvonás is, és ha az, akkor az bizony olyan, mint a vakfolt: megakadályozza, hogy megláss valamit. Nem engedi, hogy nyugvópontra juss, hogy belelazulj abba, ami van. Ez az, amit az elme csinál. Tudod, igazából elmondhatatlan, milyen az, amikor valamihez egy szemernyi kétség sem férhet, amikor az, ami van, teljesebb már nem is lehetne. Mert az maga a teljesség, úgy, ahogy van. És a teljességben ott van a bizonyosság is. A gránitszilárd, kikezdhetetlen bizonyosság. És ezt csak úgy érheted el, ha kitűzöl egy célt, és minden kétséged ellenére kitartasz. Pontosabban, addig dolgozol a célodon (a ki vagy te egy nagyon jó cél mellesleg), míg egy szemernyi kétség van benned az eredményt illetően.

Gyere el a novemberi Intenzívemre. Hozd el az összes kétségedet, és dobd bele őket a lángokba. :-)

Válasz

androméden üzente 13 éve

a mátrix filmben a valóság(nem a teljes) leírásának pont egy szimbolikus képét kapjuk(persze minden háliwúdi sallanggal) h azok akik alszanak azok a mátrixban vannak, vannak a felébredettek de a még nem megvilágosodottak, ők voltak ugye a "valóságban", neo volt az aki megvilágosodott egyedül közülük, - látta a mátrixot, még vakon is, jézus párhuzam is erre utalt stb - persze filmesek egyedüli megvilágosodottként kezelték őt, másoknak a lehetőséget sem adták meg..az építészhez így csak ő tudott bejutni, de erre a valóságban minden megvilágosodott embernek meg lenne a képessége.
a párhuzamos világok márpedig léteznek, lásd asztrál, kauzális stb ezeket az ember úgy tudja látni ha "látszólag" egyfajta módosult tudatállapotba kerül, természetesen innentől kezdve már nem pusztán a fizikai test "lát".
a megvilágosodás pontosan azt teszi lehetővé h a lélek képességeit - tudatosan, tudatosággal - használjuk egyfelől a nem-fizikai síkokon, másfelől a fizikai világban.
ezek megtapasztalása mindenkinél más és más lehet, emiatt lehet számtalan verzió, de látható h mindenki aki tényleg odajut egyfajta "modellt" ír le, v körül stb.

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

- Hirtelen a mátrix jut eszembe, mint példa. Az egész csak egyfajta álom, amit én irányítok és a mások által átélt megvilágosodásos vagy regressziós hipnózisos élmények (mert nekem ilyen még nem volt vagy nem emlékszem rá) csak jelzések felém, amit értékelnem kell a "játékban".

- Az is lehet, hogy egy párhuzamosan létező világba történő át- majd visszalépés eredménye az új nyelv ismerete.

- Lehet, hogy a "tervező" nyúl bele a játékba és hoz létre olyan helyzetet, élményt, ami egyesekben a lélekvándorlás, megvilágosodás ...stb. érzetét kelti.

- Lehet, hogy a lélekvándorlásra utaló beszámolók valaki másnak jelen vagy korábbi gondolatai, melyek egy módosult tudatállapotban az érintett elméjébe jutnak.

- Lehet, hogy a gondolat teremtő ereje hozza létre a regressziós hipnózisban átélt élmények valós bizonyítékait.

Szerintem számtalan verzió lehetséges, de ezek mind elme szülte ötletek amiken a tervező biztos jókat mosolyog. És persze az is lehet, hogy a regressziós hipnózisban átélt élmények egy korábbi életben megélt valós események, melyek a lélekvándorlást igazolják... :o)

Válasz

androméden üzente 13 éve

elmondhatnád az alternativákat, én kiváncsi vagyok mik azok, ha nem azok amik.

amúgy osho elég sűrűn hangsúlyozta h a gyakorlatokon van a hangsúly, és nem a filozófián..a misztikus élményeket szavakba önteni amúgy sem lehet, csak utalni lehet rájuk valamilyen szimbolikus nyelvvel, de ez általában félreértésekre vezet azoknál akik még nem jártak odaát.

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Zoltán,

Jól látod, én helyből kételkedek mindenben. A regressziós hipnózisban elmesélt történeteket és furcsaságokat a megvilágosodási élményekhez hasonlóan kezelem. El tudom képzelni, hogy hitelesek a történetek és ezek az emberek tényleg átéltek valami nem mindennapit, de szerintem nem az történt, ami a legkézenfekvőbbnek tűnik az elme számára. Tudnék alternatívákat mondani, de én is csak a saját elmémből, meg mások ötleteiből meríthetnék. Úgy érzem, hogy a világ nem az és nem olyan, de leginkább nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik és nem hiszem, hogy pl. a lélekvándorlás az egyetlen magyarázat arra, ha valaki hipnózisban más nyelven kezd el beszélni vagy a mindenséggel való egyesülés arra, ha megvilágosodás élménye volt.
Érdekes dolgok ezek és érdemes róluk beszélni, főleg, ha valakinek saját tapasztalata van ezen a téren, de nem venném a bátorságot, hogy bármit is határozottan állítsak ezekkel kapcsolatban.

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Josho!

Nem akarok belemenni, mert ennek itt nincsenek meg a keretei, de amíg valaki saját maga nem tapasztal meg valamit, addig csak a hiszem-nem hiszem kereteken belül képes viszonyulni a dologhoz. Számomra nem sokat jelent, hogy az ún. zsidó-kereszténységben és hatásterületein tagadják az újraszületést, és ez az elfogadott tudományosan is. Ebben a kultúrkörben az őskori barlangok makogó és gyilkos vadembereitől egyenes (és logikus és magától értetődő) fejlődési út vezet a mai (állítólag legfejlettebb) kapitalista társadalmi rendszerig. Pedig ezek nem több, mint beültetett és rögzített, majd intézményesített elképzelések valamiről, ami számtalan zavarba ejtő, ellentmondó adat és tény miatt ezer sebből vérzik. De mivel sokak számára nem tapasztalati tudásról van szó, hanem beültetett és rögzített gondolatokról, amiknek a beültetéséről és rögzítéséről nincs tudomásuk (mivel ezen a szinten nem tudatosak), így ebben hisznek, és érthetően igyekeznek meg is védeni az álláspontjukat, mert hogy az azonosulás miatt magukat érzik megkérdőjelezve az ellenkező bizonyítékok hatására.

Mit szólsz azokhoz a regressziós hipnózisos történetekhez, amikor valaki más nyelven szólalt meg, amit az adott életében nem tanulhatott meg, vagy olyan helyszíneket írt le, ahol szintén nem járhatott jelen életében. Vannak ilyenek szép számmal. A harmincas években pl. idehaza is beszámoltak olyan esetről, amikor egy nő spanyolul kezdett el beszélni hipnózisban. Amikor ilyen történik, akkor az alany teljesen belekerül, nem tudatosan persze, ami szintén lehetséges, az akkori létállapotába, ezért képes még az adott nyelven is megszólalni és teljes körű leírást adni a környezetről. Többnyire ez a teljes belehelyezkedés nem jön létre, de részleges igen, aminek az eredménye hasonló emlékfoszlányok, mint felébredés után az utolsó álomból. Nekem is vannak ilyen emlékfoszlányaim. Persze emberek mindig szeretnek feltűnni, így a kétség nem rossz kiindulási pont ilyen történeket hallva, de ha az ortodox iskolát képviselő hipnotizőrök praxisában jelennek meg ilyen esetek, akik esetleg alapból elvetik a reinkarnációt, akkor arra azért oda lehet figyelni. Inkább, mint az Édesvíz könyveire.

Az élet értelme nem az ismétlődő újraszületések. Mi értelme lenne ennek önmagában? Semmi. Ez csak egy jelenség egy folyamatban. Ha meg akarod találni az élet értelmét, akkor tedd félre, hogy mások mit mondanak erről, és először is azon kontemplálj kitartóan és rendületlenül, hogy neked mi a célod az életben, ezt találd meg, és ebben ne állj meg addig, amíg úgy nem érzed, hogy további válasz már nem lehetséges, és a válasz maradéktalanul kielégítő számodra. Másodszor pedig azon kontemplálj, hogy mi az élet. És persze legfőképpen saját közvetlen megtapasztalásodból tudd, hogy ki vagy te. A többi ezután jön magától.

Válasz

androméden üzente 13 éve

osho a be still and know című könyv 4. fejezetében, 4. kérdésben tárgyalja a reinkarnáció kérdését..ha érdekel nézd meg

Válasz

androméden üzente 13 éve

vannak a metaforák meg a konkrét dolgok..ha Jézus aszonta h boldogok a sajtkészítők azt úgy is értette..:D

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Köszi comet star...

Belal,
Lehet, hogy félreérthető voltam, de a tévedést arra értettem, hogy nem kell szó szerint venni a vallási történeteket. Úgy látom, hogy Te is így gondolod.

Válasz

cometstar . üzente 13 éve

a vallások segítenek sok emberen - tudom, most a vallási háborúkkal válaszolnátok, de azt most "felejtsük el itt" - : minden vallási könyv metafora-rendszer . van akinek a metaforák kellenek, van aki mögé szeretne látni . mindkettő adottság - determináltnak is nevezhetjük - .
legyünk hálásak, hogy mi a "mögélátók" közé szeretnénk tartozni.
élből ne nevezzünk semmit viccnek, mert vannak emberek, akiknek a metaforákba vetett hitük sok mindenen átsegítette őket.
és sokkal könnyebb,egyszerűbb életük is van, mint nekünk "keresőknek".
szóval még egyszer : metafora a kulcsszó .

Válasz

androméden üzente 13 éve

ezt írtad: "Pedig szerintem mindkét vallás téved"
gondolom nem gondoltad komolyan..:D
szerintem pl Lhászában elég sok olyan tekercs van, ami soha nem fog megjelenni írásban, pont úgy mint ahogy a vatikáni pinyók is tele lehetnek kényes iratokkal, és olyan papiruszokkal amik cáfolhatják az ó v újszövetségi történeteket..

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Nem mondom meg a frankót, mert azt sem én, sem más nem tudja biztosan. Nem állítottam, hogy én tudom. Bocs, ha ez jött le abból, amit írtam.

Válasz

androméden üzente 13 éve

persze jó ha te meg mondod a frankót, te biztos nem tévedsz :DDDD
a keresztények félreértenek sok mindent, köztük ezt a Jézus dolgot, nézd meg mit mond osho róla. bár gondolom már olvastad a róla szóló előadásait.
a tibetiek meg jóval több mindent tudnak mint amit az orrunkra kötnek, de azt hiszem ha hülyeségnek titulálod a tudásukat az csak téged minősít..

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Szerintem ez kb. annyira vicces, mint az, hogy a keresztények szerint Jézus Isten fia volt. Pedig szerintem mindkét vallás téved. De nekik ez a hitük, jól van ez így. Ez a kis misztikum kell a boldogságukhoz. Majd ha elolvasnak egy-két Osho könyvet, talán ők sem fogják annyira komolyan gondolni.
Szerintem sokan azon sem csodálkoznak, hogy a Dalai Láma reinkarnációját vajon miért mindig Tibetben találják meg... még véletlenül sem Peruban vagy az Inuitok között. A kínaiak viszont már dolgoznak azon, hogy az új lámát ők válasszák ki. Na az is érdekes lesz...

Válasz

androméden üzente 13 éve

hallottál már hogyan találják meg a tibeti lámák a főláma utódját? vajon ők tévesen választják már ki régóta a Dalai láma reinkarnációját? vicces lenne ha pont ők tévednének..

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

comet star,
Én azt találom valószínnűtlennek, hogy a lélek embereken kívül más élő és élettelen dolgokba is reinkarnálódjon. Azt még el tudom képzelni, hogy csak emberek között reinkarnálódik, de hinni ebben sem tudok. Osho szerint se higgyünk, hanem kételkedjünk...

Az, hogy egyesek hipnózisban miről számolnak be, az számomra nem bizonyító erejű. Ha történetesen bizonyítékot hoznának múltbéli életükből, az is inkább a gondolat teremtő erejét bizonyítaná, mint a reinkarnációt. Túl emberi érzelmekről, látottakról...stb. számolnak be. Ugyanezt gondolom a két élet közt töltött "idő"-ről is, amiről az épp most olvasott könyvem szól. Szerintem a valóság nem ilyen.

Zoltán,
Nem gondolom, hogy a ma élő lelkek fejlettebbek lennének, mint a korábban éltek. Szerinted van fejlődés? Mi utal erre?

Én nem a reinkarnációban látom/keresem az élet értelmét. Az szerintem úgy el van rejtve előlünk, hogy nem fogjuk megtalálni. Minden erre irányuló magyarázat elme által kigondoltnak tűnik. A valósághoz nem sok közük van szerintem. Pont azért szeretem Osho-t, mert a mindennapokra, a jelenre ad megoldásokat és nem próbálja a célt meg az egész rendszer értelmét magyarázni.

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

comet star!

„ha nincsen reinkarnáció - most nem a szikla a lényeg - , akkor hogyan magyarázható a hipnózisban különböző emberek által elmesélt előző életek összekapcsolódása ?”

Ott van az oldalon lejjebb a válaszomban. Amíg gyerekként valaki nyitott, addig beszűrődhetnek az előző fizikai lét(ek)hez kötődő létállapot(ok) benyomásai. A frissen született csecsemők álmai is innen táplálkoznak. A mostani létállapotom neve Zoltán, egy előző létállapotomban néhány száz évvel ezelőtt (aminek nem tudom a nevét) frissen született leány csecsemőként katona lépett a hátamra és taposott halálra. Ahhoz a létállapothoz ezzel iszonyú fájdalom társul, amit alig lehet elviselni, így újabb inkarnációmban nem emlékezhetek akkori létállapotomra, mert az emlék meghívja az összes, ahhoz a létállapothoz kötődő benyomást. Rengeteg előző élet, azok létállapotaihoz kötődő benyomások – ki tudná ezt egyszerre elviselni? Hipnózisban megfelelő módszerrel erre kezdenek visszaemlékezni emberek.

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

comet star!

„egy megvilágosodott lélek miért születne újra?”

Azért, mert a közhiedelemmel ellentétben a megvilágosodás nem mindennek a non plus ultrája. Még van azután is tennivaló, ehhez viszont, tetszik nem tetszik, fizikai testet kell ölteni.

A teljes megvilágosodás „nem több”, mint teljes függetlenség az elmétől, az elme-közeg benyomásaitól, a vrittiktől. A benyomás, vritti továbbra is ott van az elme-közegben, de az elme már nem tud visszajönni, mert már hátsó kiskapu sincs: minden azonosulás megszűnt a benyomásokkal, így nincs semmi, ami bármilyen módon hatással lehetne az ezt elért egyénre. Az egyén már nem hoz létre újabb benyomásokat, a régiek miatt viszont a karmikus hatások még érvényesülnek. A meglévő vrittik megszüntetése szolgálattal, teljes megadással lehetséges, és ez legalább olyan hosszú út, mint a teljes megvilágosodásig eljutni. És ott van még a test magasabb szintre transzformálása és a kapcsolatod tökéletes szintre emelése minden létezővel. Ez mind csak teljes megadással lehetséges.

Úgyhogy van bőven tennivaló, és az első lépés a spirituális úton a megvilágosodás, pontosabban egy „icike-picike” megnyílás a Mindenségnek, egy akármilyen sekély és töredékpillanatnyi megvilágosodás tapasztalat, közvetlen megtapasztalás, szatori, betekintés. Minden csak ezután jön. Újabb közvetlen megtapasztalás, szatori, és ez így megy addig, míg egy szemernyi azonosulás van.

Válasz

cometstar . üzente 13 éve

ha nincsen reinkarnáció - most nem a szikla a lényeg - , akkor hogyan magyarázható a hipnózisban különböző emberek által elmesélt előző életek összekapcsolódása ?

az univerzumban semmi sincsen energiapocsékolás céljával, ha nem élnénk tovább - bármilyen formában -, akkor miért akarnánk fejlődni ?

Válasz

androméden üzente 13 éve

próbáltál már egy sziklát tanítani? ők a legjobb tanítványok soha nem értik félre amit mondasz..lol

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Hogyan tanítja egy visszatért mester a sziklát? Még az embereknek is csak elenyésző részéhez érnek el a mesterek tanításai. Nekem életszerűtlen az egész. Inkább a haláltól való félelem legyőzése lehetett a cél akkor, amikor ezt kitalálták. Egyébként jól is működik annál, aki hisz ebben.

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

Ezt hívják lelki evolúciónak Josho.:)

comatstar! A megvilágosodott lélek egyszerűen tanítani tér ide vissza, mint ahogy azt már sokan - mondhatjuk úgyis, hogy az összes mester - megtették.

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

ez a visszatérés és fejlődés a megvilágosodásig nekem olyan valószínűtlennek tűnik... hogyan fejlődik az a lélek, amelyik növénybe vagy állatba tér vissza? még emberként is ritka, hogy valakinek sikerül a megvilágosodás... nem beszélve a sziklában vagy egyéb élettelen dologban újjászületett lelkekről...

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Kiszabadul, de szabad akaratából visszatérhet még valamilyen önként vállalt feladattal...

Válasz

cometstar . üzente 13 éve

egy megvilágosodott lélek miért születne újra ? ...nem akkor tudunk a reinkarnáció körforgásából kiszabadulni ? ...de hová is...???

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Úgy értettem, hogy aki előző élete valamelyikében elérte a megvilágosodást, az magával hozza ennek a biztos tudását, amikor újra megszületik emberi testben...

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Frederic!

A gyerekek nem arra emlékszenek, hogy kik ők valójában, mert ha így lenne, ez azt jelentené, hogy csupa, a megvilágosodást már legalább valamilyen formában megtapasztalt egyén érkezik a világra. A gyerekek előző életbeli vagy életekbeli létállapotaikra emlékszenek, legalább is benyomásmorzsákra onnan. Ezek szűrődnek be mindaddig a mostani tudatukba mindaddig, míg a környezetük le nem zárja ezt rendreutasítással, rosszallással, szabálysulykolással, az úgynevezett neveléssel – amíg valóban be nem illeszkednek a rendbe. Regressziós hipnózisban ezeket a létállapotokat lehet felhozni, átértékelni és másként tekinteni rá. A létállapot egy azonosuláscsomag, ami az egyén abban az adott születésében.

Az erre való visszaemlékezés közelébe nincs a valódi önmagamra való „emlékezethez” (Gurdjieffnél önemlékezés). A valódi önmagam ismerete a megvilágosodás, ami lehet sekélyebb vagy mélyebb, fejlettebb egyéneknél, ennek megfelelő előzetes munka után pedig teljes. A gyerekeknél szó sincs ilyesmiről. Egy megvilágosodást nem lehet elfelejteni, de egy előző élet benyomásait igen, sőt, kell is, ha jelenlegi életünkben nem akarunk hamar diliházba kerülni az átlagtudatossággal kezelhetetlen interferencia miatt. Nagy különbség.

Válasz

androméden üzente 13 éve

a mai gyerekek? miért a tegnapiakkal mi történt? azok tán nem így születtek?

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a mai gyerekek jó része tényleg úgy születik meg, hogy emlékszik arra, ki ő valójában, emlékszik a teljesség élményére, de aztán a szülők és az egész társadalom gondoskodik róla, hogy megfeledkezzen erről, még mielőtt elérné a felnőtt kort...
Tulajdonképpen erre utaltam, amikor azt írtam, hogy elfelejtettük. Elfelejtették velünk, de szerencsére mindig akadtak olyanok, akikből ezt egyszerűen nem lehetett "kinevelni", nem lehetett "betörni".

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Zoltán, szerintem is így van, köszönöm, hogy mindezt leírtad!

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

A Bhagavad Gítában ugyanez áll.:)
Kár ezt ennyire túlmagyarázni, tudomást kell venni róla és kész.:)

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Frederic!

Ha az a tapasztalatod, amit említesz, valóban az Abszolúttal (vagy nevezd, ahogyan akarod) való egység volt, ha valóban az Abszolút, a Teljesség, a Mindenség érintett meg, akárcsak pillanatokra is, akkor nem azért nem fogod elfelejteni, mert úgy döntesz, hogy nem akarod elfelejteni, hanem mert ennek hatására egy olyan változás történt a tudatosságodban, amit nem lehet visszacsinálni. A megvilágosodás megtapasztalásával ugyanis megértesz valamit, te, aki valójában vagy, és ha egyszer megértettél valamit, azt már a büdös életben nem lehet nem megértetté és megtörténtté tenni. Ha viszont nem megvilágosodás volt, akkor lehet vele erőlködni, előbb-utóbb belefakul a múltba, mint minden emlék és benyomás.

Közösség önmagában nem létezik. A közösség mindig egyénekből áll össze (olvasd el, mit mond erről Osho), és ha a közösséget alkotó egyének megtapasztalják az Abszolútot (tudod, azt a bizonyos tengert, amire hivatkozol), akkor nincs semmi, ami kitörölje belőlük ezt a tudást. Csak balga lelkek gondolják, hogy fizikailag ki lehet őket irtani. A testük persze átadja magát az enyészetnek, és az atomjaik talán Kovács Pistiként vagy Szabó Lujzaként öltenek megint formát, de az egyén, aki vagy, ha még nem ért az útja végére, bizony újra megjelenik közöttünk egy más néven, más személyiséggel és más testben, és az az előző életében szerzett tudás az Abszolútról bizony ott van benne.

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

köszi az infót... tanulságos

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Josho!

Az ok valószínű az üzlet, illetve a pénz, de ez így nem teljes. Ha a pénz valahol ennyire túlsúlyra jut, ott már előzőleg félrement valami. Az Osho vonal ugyanazokon a változásokon megy át, mint minden megvilágosodott tanító átadási vonala, ahol a vonal vezetői folytatásának nem kizárólagos és egyetlen szempontja a minél mélyebb megvilágosodás. Ha felmerül bármilyen más szempont, pl. jó szervezőkészség, pénzügyi kapcsolatok, megfelelés valaminek, vagy akár megfelelő vezető hiányában félelem a vonal kihalásától, akkor elindul a romlás folyamata. Rendszerint egyre többen vannak olyanok, akik nem értik az eredeti tanítást, ám buzgón magyarázzák másoknak. Ez zajlik Osho távozása óta az ő vonalában is. Nem véletlenül jegyezte meg, hogy az ő tanításaiból is vallást fognak csinálni egy idő után.

Osho nem nevezett meg maga után senkit, valószínű túl nagy teher lett volna egy személynek, meg a szervezet is túlnőtte már az egyszemélyi vezetést, így maradt az „igazgatótanács”. Nem ismerem az Osho által kinevezett belső kör tagjait, de az utóbbi húsz évben a háromnegyedük kicserélődött, akár mert kilépett, eltávozott az életből vagy mert a többiek eltávolították. Voltak közöttük remek emberek, egy-kettőt fényképről láttam, amikor a halálukkor megemlékeztek róluk, néhánnyal meg az Osho Központban találkoztam, amikor meghívtak egy megbeszélésre csupán annak apropóján, hogy kértem jogot Osho Információs Központra. Már akkor az volt a benyomásom, hogy szó szerint próbálják Osho végakaratát megvalósítani, ez pedig azt mondja nekem, hogy nem értik a lényeget. Osho látta ezt, nem véletlenül nyilatkozott ugyanarról a témáról egyszer így, máskor szöges ellentétben: próbálta elérni, nehogy belemerevedjenek egy adott nézőpontba. Viccelődött azon, van-e megvilágosodott tanítványa. Néha rámutatott valakire, aztán következő alkalommal vissza is vonta, nehogy a a fejébe szálljon az illetőnek. Pedig Osho vonalában is történtek megvilágosodások.

Amikor nekem engedélyt adtak a könyvek kiadására, volt egy megfogalmazott elvárás felém, teljesen érthetően, hogy kerüljek közelebbi ismeretségbe Osho tanításaival. Valószínű ugyanez volt a helyzet az Amritás Jogabeejjel is. Ennek köszönhetően utaztam Indiába az Osho Központba. A szervezet miatt ellenállás volt bennem, aztán kint két hét alatt belezúgtam az egészbe. Az Édesvíz Kiadóval szemben, a fejem teszem rá, nem támasztottak ilyen elvárást, igaz, ők valószínű kapásból kifizették egy tucat cím jogdíját, míg én évente egy könyvet adtam ki. És azt se tudom, hogyan ellenőrzik az Édesvizes fordításokat. Jogabeej felajánlotta az Édesvíznek, hogy átnézi a fordításaikat, de elutasították. Az én fordításomat mindig Shivanando hagyta jóvá.

A Buddha csarnokot, amiben Osho évek hosszú során át beszélt a tanítványokhoz, legalább is a sátrat és a tartóvázat lebontották, amikor a légkondicionált központi piramis elkészült. Ez a piramis állítólag Osho akarata volt. Amikor kint jártam, akkor más kiásták a gödröt neki. A piramis töméntelen pénzbe került, valószínű hitelt vettek fel rá, és azt fizetni kell. Az emberek szerették a Buddha csarnokot, én is, mert szellős volt és közvetlen kapcsolatot adott a természethez, meg a hagyomány részét képezte. De lebontották, hogy az embereket áttereljék a piramisba.

Én azt látom, és a véleményemért a megkövezést is vállalom, hogy dacára a világszerte tartó népszerűségnek, az Osho vonal degradálódik, és ennek része az üzleti szempontok elsődleges fontossága. A belső kör próbálna Osho akaratának megfelelni, és ezért mindent megtesz, hogy az egyháziasodást elkerülje, pl. leveszi mindenhonnan Osho képét, miközben úgy tűnik, nincs tudatában, hogy minden munkájával tevékenyen hozzájárul a vonal egyháziasulásához. Ugyanis ez a romlás ennek a kornak a kórtünete, és nem tudnak tenni ellene semmit.

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Azt írtam: tudomásom szerint.
Lehet, hogy tévedek, de azt soha nem is állítottam, hogy biztosan tudnám...
Csak a római pápa tartja magát tévedhetetlennek, vagy nem? :D

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

Az élet irracionális, ezt még Osho is elismerte.:))

Válasz

androméden üzente 13 éve

jó hát nagy szavakkal lehet dobálózni simán, egyik pillanatban biztosan állítasz dolgokat, aztán 1x csak mindenki nézzen utána..

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

"Tuti forrásaim" nincsenek, de utána lehet nézni... Platóntól kezdve nagyon sokan foglalkoztak ezzel a témával, többek között Drunvalo Melchizedek is. ;-)
Az évszámok ebből a szempontból nem érdekesek, egy megfigyelhető tendenciáról beszéltem, amely úgy tűnik, hogy épp mostanában vált át az ellenkezőjére. Egyébként nem kell semmit elhinni ebből, nyugodtan nézzen mindenki utána, akit érdekel.

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

Ha a lélek eredeti helyzetében mindent tudó, akkor amennyiben erre mégis rá kell ébrednie, ergo tudatosítania kell eredeti helyzetét, akkor valahol valamit mégiscsak elfejtett, nemde?
Különben eredeti helyzetében mégsem mindent tudó és így visszatalálni sem tudna önmagához, csak valami máshoz, valami nem egészhez. Márpedig nem "nem egészet" talál, aki keres.:)

Válasz

androméden üzente 13 éve

honnan tudod biztosan h mi történt az atlantisziakkal? milyen tuti forrásaid vannak? és mikor volt a "bukás"? kb? vagy évszámot is tudsz?

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Értem én, csak fel nem foghatom! :D
Személy szerint én biztos, hogy nem fogom elfelejteni, de egy közösség elfelejtheti, ha szándékosan kipusztítják azokat az embereket, akik ezt átélték. Tudomásom szerint éppen ez történt az Atlantisz bukása utáni időktől kezdve folyamatosan, több-ezer éven keresztül. Minden esetre nem áll szándékomban vitatkozni ezen. Nem érdemes...

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Zoltán,

jól gondolom üzlet a célja ennek a "katyvaszolásnak"?
minél több kiadás a meglévő anyagok összeollózásával?
vagy van más is a háttérben?

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Nem érted Frederic. Ha tudatára ébredsz, sose fogod elfelejteni. Persze, ha Atlantiszra hivatkozol, az más, akkor biztos így van. Bár én máshogy tapasztaltam, és az általam ismert megvilágosodott mesterek sem ezt mondják. De Atlantisz az biztos überel.

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Még inkább! :o)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

És a lemuriakkal mi a helyzet?.....

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Persze, hogy értem. Tudom, mert magam is megtapasztaltam! :D
Szerintem mégis elfelejtettük, hiszen valamikor régen - mondjuk úgy Atlantisz idején - még ebben éltünk, tudatában voltunk...

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Frederic!

„az emberek elfelejtették, hogy ők az óceánnal azonosak, és mindössze egy rövid életű hullámnak vélik magukat...”

Az emberek nem felejtették el, ez így nem igaz. Az emberek egyszerűen nem tudnak róla, és ez nem ugyanaz. Mások mondatainak idézése helyett tapasztald meg te magad, és meg fogsz lepődni, amikor (visszajőve a Teljességből) olyasféle a szavak jönnek a szádra, hogy „sose volt másképp, csak azt hitted”. Ez nem valamiféle felejtésről és újraemlékezésről szól, hanem hogy éppen abban a pillanatban ébredsz valaminek a tudatára, amiről addig nem volt tudomásod. Ha egyszer a tudatára ébredsz, sose fogod elfelejteni. Sohase, érted?

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

1997. Túl az elme határain
1998. Meditáció – Az eksztázis művészete (E kettőben mindegyik fejezet egy önálló előadás leirata).
1999. Mi a meditáció? – Itt minden fejezet szintén egy rövid idézet valamelyik kiadott vagy kiadatlan előadásból, tehát még nincs kavarás.
2000. A legnagyobb kihívás. Az arany jövő – Itt már van egy koncepciója a könyvnek, és aszerint vannak, még fejezeteken belül is válogatva a bekezdések, mondatok.

Az első két könyv eredetijét a 80-as években adták ki, abból fordítottam. Az elsőt egy amerikai baráttól, a másodikat Bodhi Mardavától kaptam, aki Jogabeej mellett próbált akkoriban Osho Központot létrehozni idehaza. A Mi a meditáció?-t Indiából hoztam 1999-ben az Osho Központból, az akkoriban egy friss és nehezen megszerezhető angliai kiadás volt. Az Arany jövő eredetijét kéziratban láttam szintén az Osho Központban, ott tetszett meg a szövege, és Shivanando eredeti fordítását használtam fel alapként hozzá.

A források a kiadáshoz mindig már kiadott könyvek voltak, és nem írták elő, hogy kinek melyik kiadását kell lefordítani, ezt én választottam meg. A legjobbak a legrégebbi vagy első kiadások, még Osho életéből, azokat még nem katyvaszolták. Az új széljárás egyébként 2000 körül kezdődött, amikor Osho képét sorban mindenhonnan levették, az Osho Times-tól kezdve az összes kiadványról, tökmindegy, mire hivatkozva.

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Csak azért nem érdekel különösebben, mert nekem nem az a fontos, hogy ki mondta, hanem az, hogy amit mondott, az mennyire áll összhangban az általam megtapasztalt valósággal, a saját igazságommal. :o)

Válasz

androméden üzente 13 éve

vicces vagy ha nem érdekel ki irta osho szövegét, akkor miért irod alá h osho?
irhatnád alá ennyi erővel azt is h dr csernus, ő is tud magyarul :D

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Zoltán, röviden annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy nem áll módomban ellenőrizni a könyvekben található szövegek eredetiségét, de számomra ez nem is fontos. Amennyiben ez fontos lenne neked, javaslom, hogy nézz utána Te magad.
Az igazi lényed úgy viszonyul az egódhoz, mint az óceán a hullámokhoz. Tulajdonképpen az a gond, hogy az emberek elfelejtették, hogy ők az óceánnal azonosak, és mindössze egy rövid életű hullámnak vélik magukat...

Válasz

Massai Josho üzente 13 éve

Zoltán,

melyik osho könyveket adtad Te ki? azoknál a rögzített hanganyagok a források?

Válasz

Salek Zoltán üzente 13 éve

Nagyon szép sorok. A baj csak az, hogy ez így sose hangzott el Osho szájából. Az utóbbi tíz év Osho könyvtermése az üzlet szabályaihoz igazított termékválaszték: szinte kizárólag válogatások – külföldön is, de ha az idehaza ezen a területen is kegyetlenül nyomuló Édesvíz Kiadót tekintem, kizárólagosan. A szerkesztők teljesen önkényesen válogatnak Osho különböző előadásaiból, emelik egyik helyről a másikra és fűzik egymás után a különböző bekezdéseket, gyakran egyedülálló mondatokat is, egy adott téma szerint, azt a látszatot keltve, hogy az úgy hangzott el. Hát nem. Mondom ezt azért, mert az általam kiadott „Legnagyobb kihívás. Az Arany jövő” is egy ilyen válogatás, de ott a végén közlik az eredeti forrásokat, ahonnan válogattak. Ráadásul Osho előadásainak eredeti anyagát is igencsak szerkesztgetik: szavakat írnak át, változtatnak meg, csakúgy, mint a Bibliánál.

Amúgy pedig a meditációt nem lehet megtanulni. A gyakorlatot igen, a meditációt nem. Az megtörténik, előáll, ott van. Az akaratomtól, vagy ha úgy tetszik, az egómtól függetlenül.

„keresd az egódat. Nem fogod megtalálni. Helyette az igazi lényedet fogod meglelni” – Ha ezt olvasom, számora az igazi és végső kérdés továbbra sem az igazi lény„em”, hanem hogy ki vagyok én, akinek van egó„ja” és van igazi lény„e”.

Amúgy pedig kíváncsi lennék az eredetileg elhangzott szövegre, mert az Édesvíz fordítójának/fordítóinak sokszor halvány lövésük sincs arról, amit fordítanak.

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

Elméletben valóban így tökéletes.:)

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Elnézést, de most Cometstar helyett válaszolok Neked: Az elfogadás egyszerűen feltétel nélküli szeretetet jelent. Azt, hogy mindenkit szívünkbe fogadunk, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e vele, vagy sem.
Ahogy Te is írtad a fórumban: "...különbség csak a felszínen van..." ;-)

Válasz

Szinay Balázs üzente 13 éve

comet starcomet star kommentjére:

Kérdés, hogy mit értünk az alatt, hogy "elfogadó":)

Vagy ne kérdezzek és ne dőljek be az elme játékának?:)

Válasz

P. K. Frederic üzente 13 éve

Az bizony, teljes mértékben! ;-)

Válasz

cometstar . üzente 13 éve

...és a végtelenségig elfogadó .

Válasz